Sağlık

Taşıyıcı yağ ne demek? Faydaları ve Zararları Neler?

Taşıyıcı yağ ne demek?

Taşıyıcı yağlar ve uçucu yağlar bitkilerden yapılmaktadır. Taşıyıcı yağlar, uçucu yağları azaltmak ve cildinize “taşımak” için kullanılır. Bunun sebebi, uçucu yağların kuvvetli olması ve direkt olarak cildinize uygulandığında tahrişe neden olabilmesidir. Şimdi taşıyıcı yağ ne demek? Biliyor olmalısınız.

Taşıyıcı yağların çoğu kokusuzdur ya da hafif kokuludur ve bir uçucu yağın terapötik özelliklerine müdahale etmez. Cildinizi beslemek için tek başlarına ya da diğer yağlarla beraber kullanılabilirler.

Doğru taşıyıcı yağı seçme, mevcut farklı taşıyıcı yağlardan bazıları ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı sona kadar mutlaka okumalısınız.

Taşıyıcı Yağ Nasıl Seçilir?

Taşıyıcı yağ ne demek? Bildiğimize göre bir de bu yağları nasıl seçeriz onlara bakmakta fayda var. Birçok taşıyıcı yağ mevcuttur. Çoğu, uçucu yağ ile kullanıma uygundur, ancak birini seçmeden önce birkaç şeyi göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Taşıyıcı Yağ Hakkında Düşünün

Koku: Birkaç taşıyıcı yağın kendisine özgü bir kokusu vardır. Uçucu bir yağa eklendiğinde aromayı değiştirebilir.
Emilim: Cildiniz bazı taşıyıcı yağları diğerlerinden çok daha iyi emebilir.
Cilt tipi: Cilt tipinize bağlı şekilde, bazı yağlar cildi tahriş edebilir ya da akne gibi bir cilt durumunu daha da kötüleştirebilir.
Raf ömrü: Bazı taşıyıcı yağlar, diğerlerine göre bozulmadan daha uzun süre saklanabilir.

Güvendiğiniz bir üreticiden terapötik sınıf taşıyıcı yağlar satın almalısınız. Soğuk preslenmiş, %100 saf ve katkı maddesi ya da koruyucu içermeyen yağları arayın. Taşıyıcı yağ olarak bir yemeklik yağ kullanmak istiyorsanız, soğuk preslenmiş, organik yağları seçebilirsiniz.

Aşağıdaki liste, aromaterapi, masaj ve cilt bakımı için uçucu yağları seyreltmek için kullanılacak olan popüler taşıyıcı yağları içerir. Liste ayrıntılı olmayabilir, ancak başlamak için iyi bir yerdir.

1. Hindistan cevizi yağı

Taşıyıcı yağ ne demek?
Taşıyıcı yağ ne demek?

Hindistan cevizi yağı, olgun hindistancevizinden yapılan yenilebilir bir yağdır. Rafine ya da rafine edilmemiş çeşitleri mevcuttur.

Hindistan cevizi yağı, taze hindistan cevizinden elde edilir. Kimyasallarla işlenmez ve hindistancevizi aromasını ve lezzetini korur.

Rafine hindistan cevizi yağı, kopra olarak da adlandırılan kurutulmuş hindistan cevizinden yapılır. Kirletici maddelerin beraberinde farklı hindistan cevizi aroması ve aromasını gidermek için ağartılmış ve kokusu giderilmiştir. Rafine hindistan cevizi bütünüyle doğal değildir ve taşıyıcı yağ olarak kullanılması öneri edilmez.

Kullanım Alanları: Hindistan cevizi yağı, cildi besleyen yağ asitleri ve polifenoller içerir, bu da onu masaj yağları ve cilt bakımı preparatları için muhteşem bir taşıyıcı yağ haline getirir.

2. Jojoba yağı

Taşıyıcı yağ ne demek?
Taşıyıcı yağ ne demek?

Jojoba yağı, jojoba bitkisinin tohumlarından elde edilir. Narin, cevizimsi bir aroması vardır. Teknik olarak, jojoba bir yağ değil, kuvvetli nemlendirme özelliklerine sahip bir mumdur. Sebumu yağını yakından taklit ettiği düşünülmektedir. Sebumu yağı cildin doğal yağıdır.

Jojoba yağı kullanmak , cildin yeteri kadar yağ ürettiğini düşünmesini sağlayarak sivilceye yatkın kişilerde cildin yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir .

Kullanım Alanları: Jojoba denilen yağ türü ciltte kolayca emilir ve gözenekleri tıkamaz. Bu, onu masaj yağları, yüz nemlendiricileri ve banyo yağları için iyi bir taşıyıcı yağ seçeneği yapar.

3. Kayısı çekirdeği yağı

Taşıyıcı yağ ne demek?
Taşıyıcı yağ ne demek?

Kayısı çekirdeği denilen bu yağ, çekirdek olarak da bilinen kayısı tohumlarından yapılır. Yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin ayrıca yumuşatıcı bir yağdır. Cilde kolayca emilir ve hafif tatlı, ceviz kokusu vardır. Kayısı çekirdeği yağı ya da kayısı çekirdeği yağını yalnızca kozmetik amaçlı satın alabilirsiniz.

Kullanım Alanları: Kayısı çekirdeği yağının tahriş olmuş, kaşıntılı cildi yumuşatmaya aynı zamanda sakinleştirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Masaj yağları, banyo yağı ve saç bakım müstahzarları yapabilmek için taşıyıcı yağ olarak kullanmak iyi bir fikir olabilir.

4. Tatlı Badem Yağı

image 2021 03 16T174041.359
Taşıyıcı yağ ne demek?

Tatlı badem yağının kuvvetli ve lezzetli bir aroması vardır. Tatlı bademlerin çekirdeklerinden yapılan yenilebilir bir yağdır. Yağ hafiftir ve kolayca emilir ve kuru ciltler için muhteşem bir nemlendiricidir.

Genel aromaterapide de kullanılır, ancak kuvvetli kokusu bir uçucu yağın aromasını maskeleyebilir.

Kullanım Alanları: Tatlı badem yağı, cilt bakımı için en popüler taşıyıcı yağlardan birisidir. Masaj yağları, banyo yağları ve sabunlarda muhteşemdır.

5. Zeytinyağı

Taşıyıcı yağ ne demek?
Taşıyıcı yağ ne demek?

Zeytinyağı, preslenmiş zeytinden elde edilir. En çok meyveli aromalı daha sağlıklı, yenilebilir bir yağ olarak bilinmektedir ve ayrıca aromaterapide taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir.

Sızma zeytinyağı, aromaterapi ve cilt bakımı müstahzarları için tercih edilen çeşittir. Zeytinyağının kokusu, bazı uçucu yağların kokusuna müdahale edebilir.

Kullanım Alanları: Kuru cildi temizlemek ve nemlendirmek için muhteşem olan yağ asitleri ve bitki sterolleri ile doludur . Zeytinyağını masaj, yüz temizleyicileri, saç bakımı için taşıyıcı yağ olarak kullanın.

6. Argan yağı

image 2021 03 16T174151.350
Taşıyıcı yağ ne demek?

Argan yağı, Fas’a özgü argan ağaçlarının meyvelerinde bulunan çekirdeklerden yapılır. Yağ yenilebilir ve alışılmış olarak vücudu içte ve dışta beslemek için kullanılır. Ceviz aromasına sahiptir ve A ve E vitaminleri ile tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.

Kullanım Alanları: Argan yağı, kuru cilt ve saç, cilt iltihabının tedavisine yardımcı olabilir. Bu, onu genel cilt bakımı ve masaj yağları için muhteşem bir taşıyıcı yağ yapar.

7. Kuşburnu yağı

Taşıyıcı yağ ne demek?
Taşıyıcı yağ ne demek?

Kuşburnu, Rosa rubiginosa çalısının ya da Rosa moschata çalısının tohumlarıdır. Her iki çalının çiçekleri de alışılmış güllerden farklı görünüyor. Bu çiçekler öldüğünde ve yapraklarını döktüğünde kuşburnu yağı geride kalır. Kuşburnu yağı kuşburnundan preslenir.

Kuşburnu yağı gül gibi kokmuyor. Çatlak, toprak kokusu var.

Kullanım Alanları: Kuşburnu yağı, A ve C vitaminleri bakımından oldukca yüksektir. A vitamini, yaşlanmaya karşı savaşmaya yardımcı olan doğal bir retinoiddir ve her iki vitamin de güneşin cildiniz üstündeki etkilerini tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Kuru cilt ilaçları, masaj yağları ve nemlendiriciler için taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir.

8. Çörek otu yağı

Taşıyıcı yağ ne demek?
Taşıyıcı yağ ne demek?

Çörek otu yağı, Nigella sativa bitkisinden yapılır. Diğer taşıyıcı yağlardan daha az bilinmesine rağmen,zenginGüvenilir Kaynakdoymamış ve doymuş yağ asitleri ile. Ayrıca, anti-enflamatuar yeteneklere sahibi olduğu düşünülmektedir.

Kullanım Alanları: Çörek otu yağı genelde egzama , akne ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırmak için bir halk ilacı olarak kullanılır . Bunu akılda tutarak, yüz bakımı, masaj yağları ve genel cilt bakımı için kusursuz bir seçimdir.

9. Üzüm çekirdeği yağı

image 2021 03 16T174358.723
Taşıyıcı yağ ne demek?

Üzüm çekirdeği yağı, üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Şarap yapım sürecinin bir yan ürünü. Bilimsel araştırmalar az olsa da, cildi iyileştirdiği ve kırışıklıkları azalttığı düşünülen bir besin olan E vitamini bakımından zengindir.

Kullanım Alanları: Üzüm çekirdeği yağı hafiftir, cilt tarafından emilmesi oldukca kolaydır ve nötr bir kokuya sahiptir. Vücut yağları ve masaj yağları yapabilmek için uçucu yağlarla beraber kullanmak için iyi bir taşıyıcı yağdır.

10. Avokado yağı

Taşıyıcı yağ ne demek?
Taşıyıcı yağ ne demek?

Avokado yağı, avokado meyvesinden yapılan kalın, yenilebilir bir yağdır. Ceviz aroması vardır.

Avokado yağı, kuru ve hasar görmüş cilde yardımcı olduğu düşünülen tekli doymamış bir yağ asidi olan oleik asit bakımından yüksektir .

Kullanım Alanları: Bu, sivilce ile uğraşmadığınız sürece kuru cilt ilaçları ve vücut kremleri için iyi bir taşıyıcı yağ olabilir. Avokado yağı sebum üretimini artırabilir, bu sebeple cildiniz akne eğilimli ise kullanmadan önce dermatoloğunuza bu konu hakkında danışın.

11. Ayçiçek yağı

image 2021 03 16T174450.622
Taşıyıcı yağ ne demek?

Ayçiçek yağı, ayçiçeği tohumlarının preslenmesinden elde edilen yemeklik bir yağdır. Nötr bir kokusu vardır.

Yağın enfeksiyona sebep olan toksinlere ve bakterlere karşı bir cilt bariyeri görevi gördüğü ve tahriş olmuş ciltler için kusursuz bir seçim olduğu söyleniyor .

Kullanım Alanları: Cildi yumuşatmaya, cildi nemlendirmeye ve tahrişi yatıştırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir, bu sebeple bu taşıyıcı yağı masaj yağlarınıza ekleyin ya da genel cilt bakımı için kullanın.

Taşıyıcı yağ ile uçucu yağlar nasıl karıştırılır?

Taşıyıcı yağ ne demek? Yazımızın can alıcı noktalarından biri de bu. Mümkün olduğunda, güvendiğiniz bir satıcıdan organik, soğuk preslenmiş taşıyıcı yağlar satın alın. Taşıyıcı yağların çoğu alerjik reaksiyona neden olmasa da, kullanmadan önce her zaman bir yama testi yapmalısınız.

Bir yama testi hayata geçirmek için:

  1. Bileğinizin içerisine ya da kulağınızın hemen altına az miktarda taşıyıcı yağ sürün.
  2. Yağı bir bandajla örtün.
  3. 24 saat sonra bölgeyi tekrar kontrol edin.
  4. Tahriş meydana gelirse, iyice durulayın ve ileride kullanmaktan kaçının.

Ağaç yemişlerine alerjiniz var ise, ağaç kuruyemişlerinden elde edilen yağları kullanmamalısınız. bu yağlar arasına tatlı badem yağı, argan yağı ve kayısı çekirdeği yağı dahildir.

Uçucu yağları bir taşıyıcı yağ ile seyreltirken, bu seyreltme kurallarına uymak önemlidir .

Yetişkinler için:

  • 100’de 2,5 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağ başına 15 damla uçucu yağ
  • 100’de 3 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağ başına 20 damla uçucu yağ
  • 100’de 5 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağ başına 30 damla uçucu yağ
  • 100’de 10 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağ başına 60 damla uçucu yağ

Çocuklar için:

  1. 100’de 0,5 ila 1 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağ başına 3 ila 6 damla uçucu yağ

Taşıyıcı yağları daima serin ve karanlık bir yerde, (mesela buzdolabında) saklayabilirsiniz. Ayrıca koyu cam bir şişede saklamalısınız.

Ne Oğrendik?

Taşıyıcı yağlar, uçucu yağların güvenli bir biçimde kullanılmasını mümkün kılar. Ayrıca cildinizi beslemeye ve nemlendirmeye yardımcı olurlar. Yine de tüm yağlar iyi taşıyıcı yağlar yapmaz. Tereyağı, vazelin ve mineral yağ gibi şeyler kullanmayı bırakmalısınız.

Hangi yağı seçerseniz seçin, uçucu bir yağ ile karıştırıldıktan sonra dudaklarınızda, gözleriniz ya da diğer hassas bölgelerinizde kullanmaktan kaçının. Ancak bu alanlara tek başına taşıyıcı yağı güvenle uygulayabileceğinizi söylemeliyiz.

Taşıyıcı yağ ne demek? Yazımızı beğendiyseniz fasulyeni neden çiğ yememeliyiz bunada bakabilirsiniz.

Cemsid Esedov

Kendinizi dünya üzerinde kimseyle karşılaştırmayın. Karşılaştırıyorsanız kendinize hakaret ediyorsunuz demektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu