Psikoloji

Alkolik Kime Denir? Tedavisi Nedir? Risk Faktörleri Neler?

Alkolik kime denir? Alkol kullanım bozukluğu olarak bilinen alkolizm, bir şahısın hayatı üstünde olumsuz bir etkisi olmasına karşın, alkol tüketme arzusu ya da fiziksel ihtiyaç duyduğu bir durumdur.

Geçmişte, bu duruma sahip bir şahıs “alkolik” olarak anılıyordu ancak, bu giderek daha fazla yararsız ve olumsuz bir etiket olarak görülüyor.

Sağlık uzmanları artık bir şahısın alkol kullanım bozukluğu (AUD) olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, global olarak her sene 3,3 000 000 ölüm, alkolün zararlı kullanımından kaynaklanmaktadır.

Alkolik Kime Denir

Tanım

Alkolik kime denir? Bunu öğrenmeniz gerek. Ulusal Alkol Suistimali ve Alkolizm Enstitüsü (NIAAA), kontrolsüz alkol alımını “şiddetli hale gelen içme sorunu” olarak tanımlıyor.

Bu rahatsızlığı olan bir şahıs içkiyi ne zaman ve nasıl bırakacağını bilemez.

Alkol hakkında düşünmek için çok zaman harcıyorlar ve evde, işte ve finansal olarak ciddi problemlere neden olsa bile ne kadar tükettiklerini kontrol edemiyorlar.

Orta derecede alkol tüketimi genelde herhangi bir psikolojik ya da fiziksel zarara neden olmaz. Bununla beraber, sosyal içmekten hoşlananlar, tüketimini artırır ya da düzenli şekilde öneri edilenden daha fazla tüketirse, sonunda AUD gelişebilir.

Semptomlar

Aşırı miktarda alkol alan bir şahıs, bunun böyle olduğunu fark eden ilk kişi olmayacaktır.

Alkolik Kime Denir?

  • yalnız ya da gizlice içmek
  • ne kadar alkol tüketildiğini sınırlayamamak
  • karartma ve zamanın parçalarını hatırlayamama
  • ritüellere sahip olmak ve bir başkası bu ritüeller hakkında yorum yaparsa rahatsız olmak, yemeklerden önce, yemek sırasında ya da sonrasında ya da işten sonra içki içmek
  • Daha önce zevk alan hobilere olan ilgiyi kaybetmek
  • içme dürtüsü hissetmek
  • İçme vakitleri yaklaşırken sinirlilik hissî, özellikle alkol mevcut değil ise ya da yoksa
  • Olası olmayan yerlerde alkol depolamak
  • iyi hissetmek için içkiyi yudumlamak
  • İçki içmekten kaynaklanan ilişkiler, hukuk, finans ya da işle ilgili problemler yaşamak
    etkisini hissetmek için daha fazla alkole ihtiyaç duymak
  • içmediğinde mide bulantısı, terleme ya da titreme yaşamak

Bazı insanlar bu belirti ve semptomlardan bazılarını yaşar ancak alkole bağımlı değildir.

Alkol tüketimi hayatınızda diğer tüm faaliyetlerinizin önüne geçtiğinde sorun haline gelir. Bağımlılığın gelişmesi birkaç yıl alabilir.

Alkol bağımlılığıyla bağlantılı sorunlar çok geniştir. Etkiler fiziksel, psikolojik ve sosyal olabilir.

image 2021 03 14T130111.639

Nedenleri

Alkol bağımlılığının gelişmesi birkaç seneden birkaç on yıla kadar sürebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bazı insanlar için, aylar içinde gerçekleşebilir.

Düzenli alkol tüketimi zamanla aşağıdakilerin dengesini bozabilir:

  • beyindeki gama-aminobütirik asit (GABA)
  • glutamat

GABA nedir? Diye soruyorsanız: Dürtüselliği kontrol eder ve glutamat sinir sistemini uyarır.

Alkol tüketildikten sonra beyindeki dopamin seviyeleri yükselir. Dopamin seviyesi ne kadar yükselirse içme deneyimini daha tatmin edici hale getirebilir.

Uzun ya da orta vadede aşırı içme, bu beyin kimyasallarının seviyelerini büyük oranda değiştirebilir.

Bu, vücudun kendisini iyi hissetmek ve kötü hissetmekten kaçınmak için alkol istemesine neden olur.

Olası Risk Faktörleri

Alkolik kime denir? yazımıza risk faktörlerine de bakmamız gerek. Bazı risk faktörleri de aşırı içmeye bağlı olabilir.

  • Genler: Bazı özel genetik faktörler (annede ya da babada alkol alma), bazı kişilerin alkol ve diğer maddelere bağımlılık geliştirme olasılığını artırabilir. Bir aile geçmişi olabilir.
  • İlk alkollü içkinin yaşı: Bir araştırma, 15 yaşından önce alkol almaya başlayan kişilerin hayatlarının ilerleyen zamanlarında alkolle ilgili sorun yaşama olasılığının daha yüksek olabileceğini öne sürdü.
  • Kolay erişim: Alkole kolay erişim yaşanırsa. Bir çalışma, bir eyaletin alkol vergilerini artırdı ve ardından alkole bağlı ölümlerde önemli bir düşüş kaydetti. Etkinin, okul programları ya da medya kampanyaları gibi diğer engelleme stratejilerinin yaklaşık iki ila dört katı olduğu bulundu.
  • Stres: Bazı stres hormonları alkol bağımlılığı ile bağlantılıdır. Stres ve anksiyete seviyeleri yüksekse, bir şahıs kargaşayı ortadan kaldırmak için alkol tüketebilir.
  • Akran içmesi: Arkadaşları düzenli ya da aşırı içki içen kişilerin çok fazla içme olasılığı daha yüksektir. Bu, sonunda alkolle ilgili problemlere yol açabilir.
  • Düşük benlik saygısı: Halihazırda mevcut olan alkolü düşük özgüvene sahip olanların çok fazla alkol tüketme olasılığı daha yüksektir.
  • Depresyon: olan kişiler depresyon kasten ya da farkında olmadan kendi kendisini tedavi etme aracı olarak alkol kullanabilir. Öte yandan, çok fazla alkol tüketmek depresyon riskini azaltmaz onun yerine artırabilir.
  • Medya ve reklamcılık: Bazı ülkelerde alkol, göz alıcı, dünyevi ve havalı bir aktivite olarak tasvir edilir ama bu doğru değildir. Alkol reklamları ve medyada yer alması, aşırı içmenin kabul edilebilir olduğu mesajını size ileterek alkolik olma riskini artırabilir.
  • Vücut alkolü nasıl işler (metabolize eder): Bir etki elde etmek için nispeten daha fazla alkole ihtiyaç duyan kişiler, sonunda alkole bağlı sağlık problemleri geliştirme riski daha yüksektir .

Teşhis

Alkolik kime denir? ve nasıl teşhis edilir? Alkolik bir kişini seçilmesi için aşağıdaki kriterlerden en az üçünün son 12 ay içinde mevcut olması gerekir:

  • Alkol toleransı: Kişinin sarhoş hissetmesi için bol miktarda alkole ihtiyacı vardır. Ancak karaciğer hasar gördüğünde ve alkolü çok iyi metabolize edemediğinde bu tolerans düşebilir. Merkezi sinir sistemine verilen hasar da tolerans seviyelerini düşürebilir.
  • Yoksunluk belirtileri: Kişi alkolden uzak durduğunda ya da kestiğinde titreme, uykusuzluk , mide bulantısı ya da anksiyete yaşarlar. Bu semptomlardan kaçınmak için daha fazla içebilirler.
  • Niyetin ötesinde: Kişi, amaçladığından daha fazla ya da daha uzun bir süre alkol içiyor.
    Başarısız azaltma girişimleri: Kişi daimî olarak alkol tüketimini azaltmaya çalışır ama bir türlü başarılı olamaz. Kesmek için ısrarlı bir istekleri olabilir.
  • Harcanan zaman: Kişi alkol kullanmak ya da alkol almak için çok zaman harcar.
    Geri çekilme: Birey, önceden katılmış olduğu eğlence, sosyal ya da mesleki faaliyetlerden çekilir.
    Sebat: Kişi, kendine fiziksel ve psikolojik olarak zarar verdiğini bildiği halde alkol tüketmeye devam eder.
    Alkol kötüye kullanımının bazı belirti ve semptomları diğer bir duruma bağlı olabilir. Yaşlanma, söz gelimi hafıza sorunlarına ve düşmelere yol açabilir.

Alkol kötüye kullanımının bazı belirti ve semptomları diğer bir duruma bağlı olabilir. Yaşlanma, söz gelimi hafıza sorunlarına ve düşmelere yol açabilir.

Kişi, sindirim sistemi sorunu gibi tıbbi bir rahatsızlıkla alakalı olarak doktora gidebilir ve ne kadar alkol tükettiğinden doktora bahsetmeyebilir. Bu da doktorun işini zorlaştırabilir ve yanlış teşhis koyulabilir.

Bir sağlık personeli alkolün sorun olabileceğinden şüphelenirse, bir dizi soru sorabilir. Hasta belirli bir biçimde cevap verirse, doktor daha fazlasını öğrenmek için standart bir anket kullanabilir. Alkolik kime denir? Sorusuna cevap bulduğumuza göre tespit edilmesi ve tedavilerine de bir bakalım.

Alkolik Kime Denir

Alkolizm testleri

Kan testleri alkol tüketimini ortaya çıkarabilir. Bir kişinin uzun süreden beri yoğun bir biçimde içip içmediğini söyleyemezler.

Bir kan testi, kırmızı kan hücrelerinin boyutunun arttığını ortaya koyarsa, uzun vadeli alkol kötüye kullanımının bir göstergesi olabilir.

Karbonhidrat eksikliği olan transferrin (CDT) bir kan testidir ve ağır alkol tüketimini tespit etmede çok yardımcıdır.

Diğer testler, karaciğerde hasar olup olmadığını ya da erkeklerde testosteron düzeylerinin azalmış olup olmadığını gösterebilir. Bunların her ikisi de kronik alkol tüketimini gösterebilir.

Bununla beraber, uygun bir anketle tarama, doğru bir tanıya ulaşmanın etkili bir yolu olarak görülmektedir.

Sağlıksız miktarda alkol tüketen pek çok kişi, alkolün kendileri için bir sorun teşkil ettiğini reddeder. İçme oranlarını en aza indirme eğiliminde olmayabilirler.

Aile üyeleriyle konuşmak, doktorun durumu anlamasına yardımcı olabilir, ancak bunu yapabilmek için izin almaları gerekecektir.

Komplikasyonlar

Alkol içmek genelde en başta bir şahısın ruh halini yükseltir.

Bununla beraber, uzun süreden beri sağlıksız miktarda alkol tüketen bir şahısın, içtiği zaman sakinleşmesi muhtemeldir.

Bunun sebebi alkolün sinir sistemini baskılamasıdır.

Alkol, bir şahısın yargısını zayıflatabilir. Çekingenliği azaltabilir ve içen kişinin fikirlerini, duygularını ve genel davranışını değiştirebilir.

Düzenli olarak aşırı içme, bir şahısın kaslarını koordine etme ve düzgün konuşma yeteneğini ciddi şekilde etkileyebilir.

Aşırı içki içmek komaya neden olabilir.

Sonunda, düzenli ağır içme, aşağıda belirtilen problemlerden en az birine neden olabilir

image 2021 03 14T130153.882

Fazla Alkolün Zararları

  • Yorgunluk: Kişi çoğunlukla yorgun hisseder.
  • Hafıza kaybı: Alkol özellikle kısa süreli hafızayı etkiler.
  • Göz kasları: Göz kasları büyük oranda zayıflayabilir.
  • Karaciğer hastalıkları: Geri dönüşü olmayan ve ilerleyen bir durum olan hepatit ve siroz oluşma riski çok daha yüksektir.
  • Gastrointestinal komplikasyonlar: Gastrit ya da pankreas hasarı meydana gelebilir. Bunlar, vücudun yiyecekleri sindirme, belirli vitaminleri emme ve metabolizmayı düzenleyen hormonlar üretme yeteneğini azaltacaktır.
  • Hipertansiyon: Aşırı ve düzenli içki içmek kan basıncını yükseltebilir.
  • Kalp problemleri: Daha yüksek kardiyomiyopati (hasarlı kalp kası), kalp yetmezliği ve felç riski vardır.
  • Diyabet: Tip 2 diyabet geliştirme riski yüksektir ve diyabetli kişiler, düzenli şekilde önerilenden daha fazla alkol tüketirlerse, yüksek komplikasyon şansı vardır. Alkol, karaciğerden glikoz salınımını engelleyerek hipoglisemiye neden olur. Diyabetli bir şahıs kan şekeri seviyelerini düşürmek için zaten insülin kullanıyorsa , hipogliseminin ciddi sonuçları olabilir.
  • Adet: Aşırı alkol tüketimi adet kanamasını durdurabilir ya da bozabilir.
  • Erektil disfonksiyon: Ereksiyon elde etmek ya da sürdürmekle ilgili sorunlar olabilir.
  • Fetal alkol sendromu: Hamilelik sırasında alkol tüketmek doğum kusurları riskini artırdığını biliyor musun? Yenidoğanın küçük bir kafası, kalp problemleri, kısaltılmış göz kapakları ve gelişimsel ve bilişsel problemleri olabilir.
  • Kemiklerde incelme: Alkol, yeni kemik üretimine müdahale ederek kemiklerin incelmesine ve kırık riskinin artmasına neden olur.
  • Sinir sistemi problemleri: Ekstremitelerde uyuşma, bunama ve kafa karışıklığı ya da düzensiz düşünme olabilir.
  • Kanser: Ağız kanseri, yemek borusu, karaciğer, kolon, rektum, meme, prostat ve farenks dahil olmak üzere birkaç kanser geliştirme riski daha yüksektir.
  • Kazalar: Düşmelerden, trafik kazalarından vb. Daha yüksek yaralanma olasılığı vardır.
  • Aile içi istismar: Alkol, eşin dövülmesinde, çocuk istismarında ve komşularla kavgalarda önemli bir faktördür.
  • İş ya da okul problemleri: İstihdam ya da eğitim problemleri ve işsizlik genelde alkolle ilişkilidir.
  • İntihar: Alkol bağımlısı olan ya da uygunsuz alkol tüketenlerde intihar oranları, kullanmayanlara göre daha yüksektir.
  • Akıl hastalığı: Alkol kötüye kullanımı, akıl hastalığı riskini artırır ve mevcut akıl hastalıklarını daha da kötüleştirebilir.
  • Kanunla ilgili sorunlar: Alkol tüketen kişilerin mahkemede ya da cezaevinde zaman geçirme olasılığı, nüfusun geri kalanına kıyasla büyük oranda daha yüksektir.

Tedavi

Alkolik kime denir? yazımızda dikkat etmeniz gereken bir nokta da bu rahatsızlığın tedavisinin nasıl olması.

İyileşme yolunda ilk adım, bir alkol bağımlılığı sorunu olduğunu kabul etmektir.

Bir sonraki adım yardım almaktır. Bu, çeşitli destek gruplarından ve uzman hizmetlerden edinilebilir.

Aşağıdakiler alkolizm için tanınmış tedavi seçenekleridir:

  • Kendin yap: Alkol sorunu olan bazı kişiler, uzman yardım almadan alkol tüketimini azaltabilir ya da uzak durabilir.
  • Danışmanlık: Nitelikli bir danışman, kişinin problemlerini paylaşmasına yardımcı olabilir ve ardından içkiyle mücadele etmek için bir plan hazırlayabilir. Bilişsel davranışçı terapi (CBT) genelde alkol bağımlılığını tedavi etmek için kullanılır.
  • Altta yatan problemleri tedavi etmek: Benlik saygısı, stres, anksiyete, depresyon ya da akıl sağlığının diğer yönleriyle ilgili sorunlar olabilir. Alkolün oluşturmuş olduğu riskleri artırabileceğinden, bu problemleri tedavi etmek de önemlidir. Hipertansiyon, karaciğer hastalıkları ve muhtemelen kalp hastalıkları gibi alkolle ilgili yaygın problemlerin da tedavi edilmesi gerekecektir.
  • Konut programları: Bunlar, profesyonel uzman yardım, bireysel ya da grup terapisi, destek grupları, eğitim, aile katılımı, aktivite terapisi ve alkol kötüye kullanımının tedavisi için bir dizi strateji sunabilir.
  • Alkole karşı şiddetli reaksiyona sebep olan ilaç: Antabuse (disülfiram), birisi alkol aldığında mide bulantısı, kızarma, kusma ve baş ağrısı gibi ciddi bir reaksiyona neden olur. Bu bir caydırıcıdır, ancak uzun sürede içme ya da sorunu çözme dürtüsünü tedavi etmeyecektir.
  • Aşerme ilaçları: Naltrekson (ReVia) bir içki içme dürtüsünü azaltmaya yardımcı olabilir. Akamprosat (Campral) istekleri gidermeye yardımcı olabilir.
  • Detoksifikasyon: İlaçlar, bıraktıktan sonra ortaya çıkabilecek geri çekilme semptomlarını (deliryum tremens ya da DT’ler) önlemeye yardımcı olabilir. Tedavi genelde 4 ila 7 gün sürer. Bir benzodiazepin ilacı olan klordiazepoksit, detoksifikasyon (detoks) için sıklıkla kullanılıyor.
  • Yoksunluk: Bazı insanlar detoksu başarı ile tamamlar, ancak kısa süre sonra tekrar içmeye başlayabilirler. Danışmanlık, tıbbi yardım, destek grupları ve aile desteğine erişim, zaman geçtikçe bireyin alkolden kaçınmasına yardımcı olabilir.
  • Adsız Alkolikler: Adsız Alkolikler, alkol problemleri yaşamakta olan kadın ve erkeklerden oluşan global bir burs. Profesyonel olmayan, kendi kendisini destekleyen, çok ırklı, apolitiktir ve hemen hemen her alanda mevcuttur. Yaş ya da eğitim koşulu yoktur. Üyelik, içkiyi bırakmak isteyen herkese açıktır.

Alkolik kime denir? Yazımız bu kadardı. Alkolik kime denir? Yazımızı beğendiyseniz diger yazımız olan panik atak sırasında boğaz düğünlenmesi nasıl geçer? dikkatinizi çekecektir.

Cemsid Esedov

Şirketler kendine ayrı seo uzmanı, ayrı yazar ve ayrı geliştirici tutar. Bu üçüyle de bir yere varamayabilir. Ben bunun hepsini tek başıma yaparak başardığıma inanıyorum ve size daha iyi yerlere geleceğimin sözünü veriyorum.
Başa dön tuşu