Psikoloji

Alkol Tüketimini Bıraktıktan Sonra Psikolojik Değişiklikler

Karaciğer hasarı ve yüksek tansiyon gibi ağır alkol kullanımının fiziksel sonuçları iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, herhangi bir düzeyde alkol kullanımı da beyin için kötü bir haberdir.

Ilımlı kullanıcılar veya kısa bir süredir aşırı alkol tüketenler bile zihinsel endişe ve ruh hali değişiklikleri yaşayabilir.

Alkol Tüketimini Bıraktıktan Sonra Psikolojik Değişiklikler

Alkol kullanım bozukluğu, aşırı içki içen veya uzun yıllardır alkol kullanan kişiler için, bilişsel işlevi ve ruh halini etkileyen beyin değişiklikleri şiddetli ve zayıflatıcı hale gelebilir.

İyi haber şu ki, alkolü bırakarak, beyinlerinin dengesini bozmak için yıllarını harcayanlar bile iyileşmeye ve beynin doğal işlevini geri kazanmaya başlayabilirler. İşte içmeyi bıraktığınızda beyninizde meydana gelecek değişikliklerden bazıları.

Frontal Lobun Rejenerasyonu

Alkol Tüketimini Bıraktıktan Sonra Psikolojik Değişiklikler

Akıl yürütme, davranış kontrolü, hafıza ve motor fonksiyon gibi birçok kritik fonksiyondan sorumlu olan beynin ön lobu, fazla içtiğinizde ağır bir darbe alır.

Yıllarca alkol kötüye kullanımı beynin bu bölgesine büyük ölçüde zarar verebilir ve hafıza kaybı ve rasyonel düşünememe gibi çok çeşitli sorunlara yol açabilir.

Erken iyileşme sürecindeki insanlar hala bu semptomlardan muzdarip olmanın yanı sıra büyük miktarda bilgiyi işleyememeye rağmen, yeni hücre büyümesi sonunda bu hasarı zaman geçtikçe onarmaya başlayacaktır.

Akılcı karar verme ve dürtü kontrolü, bağımlılıkla mücadelede çok önemlidir ve neyse ki, iyileşmeye başladığınızda beynin bu güçlü işlevleri geri dönecektir.

Dopamin Seviyeleri Normalleşmeye Başlıyor

Alkol kötüye kullanımı beyinde karmaşık bir dopamin dengesizliği yaratır.

Dopamin salınımı, çikolata yemek ya da spor yapmak gibi zevkli bulduğunuz faaliyetlerde bulunduğunuzda tetiklenir ve beyninize hangi eylemleri tekrarlaması ve sonunda can atması gerektiğini öğretir.

Alkol kullanımı beyni dopamin ile aşırı yüklerken, aynı zamanda bu süreçte beynin dopamin reseptörlerini de azaltır. İçmeyi ilk bıraktığınızda, dopamin eksikliği ve azalan reseptörler üzüntü ve umutsuzluk duygularına yol açabilir.

Hem aşırı derecede yüksek hem de anormal derecede düşük dopamin seviyeleri olumsuz etkilere sahip olabilir, ancak zamanla beyniniz dopamin seviyelerini ve beyninizin kimyasala alkol girmeden tepkisini normalleştirmeye başlayacaktır.

Motivasyon İadeleri

Yukarıda belirtildiği gibi, erken iyileşme, ruh hali ve genel zihinsel sağlıkla mücadele etmek anlamına gelebilir, ancak vücudunuz ve beyniniz iyileşmeye başladıkça, yaşamınızdaki sağlıklı alışkanlıklara yönelik yenilenmiş motivasyon yaşayacaksınız.

Bu, günlük egzersiz gibi ruh halinizi artıran ve beyindeki hücre büyümesini uyaran yeni aktiviteler yapabileceğiniz anlamına gelir.

Ayıklığın ilk günleri, bağımlılıktan kurtulan herkes için yorucu ve zorlayıcı olabilir, ancak dengeli ve sağlıklı bir beyin ve bununla birlikte, olumlu hedeflere yönelik artan motivasyon duygusu geri dönecektir.

Serotonin Üretimi Artar

Alkol tüketimini bıraktıktan sonra psikolojik değişiklikler yaşamanızın sebebi serotin olabilir.

Alkolün kısa vadeli etkisi, mutluluk ve esenlik duygularını artıran bir kimyasal olan serotonini artırabilirken, ağır alkol kullanımının uzun vadeli yansımaları genellikle serotonin üretimindeki düşüşü içerir ve bu da depresyon şansının artmasına neden olur.

İçmeyi bıraktığınızda serotonin üretimi sonunda normale dönebilir. İyileşme sırasında depresif belirtilerle mücadele etmeye devam ederseniz, ilaca ihtiyacınız olabilir.

Alkolü denklemden çıkararak, akıl sağlığınızı daha iyi anlayabilir ve en iyi hissetmeniz için neye ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz.

Yeni Beceriler Öğrendikçe Sağlıklı Aktivite Geri Dönüyor

Birçok kronik içici için alkol, günlük yaşamdaki birçok durum ve duygunun üstesinden gelmek için bir koltuk değneği haline gelir. Daha dışa dönük olmak, stresi yönetmek veya depresyonla mücadele etmek için alkol kullanmış olabilirsiniz.

Alkol bu sorunların hiçbiri için bir çare olmasa da, yaşamın koşullarına karşı doğal tepkinizi uyuşturabilir ve onsuz çalışmasını zorlaştırabilir. Erken ayıklık zor olsa da, bu nedenle alkolsüz bir hayat yaşamak, yeni başa çıkma mekanizmaları ve sosyal beceriler öğrenmeniz gerektiği anlamına gelir.

Bu, beyin gücünüzün daha önce yaptığınız faaliyetlere katılmaya başladığınızda, ancak ayıkken büyümesi ve gelişmesi için bir fırsattır.

Ne kadar zamandır çok içtiğinize bağlı olarak, iyileşmeye başlamak, ilk kez sosyalleştiğiniz ve duyguları yönettiğiniz anlamına gelebilir.

Her yeni başa çıkma becerisinin kazanılması ve duygusal olgunluğun evrimi ile beyniniz yeni bağlantılar kurar ve gelecekte sağlıklı etkileşimler için yollar yaratır.

Ağır alkol kullanımıyla beyninize verebileceğiniz zarar rahatsız edici olsa da, bağımlılıktan kurtulmak ve içten dışa iyileşmeye başlamak tamamen mümkündür.

Sonuç olarak alkol tüketimini bıraktıktan sonra psikolojik değişiklikler yaşayabilirsiniz. Zamanla alkol vücudunuzdan çıkacak ve eski hayatınıza dönenecsiniz.

Alkol tüketimini bıraktıktan sonra psikolojik değişiklikler yazımız bu kadardı. Beğendiyseniz yorum yapabilirsiniz.

Diger yazımız panik atak boğaz düğümlenmesi nasıl geçer dikkatinizi çekecektir

Cemsid Esedov

Şirketler kendine ayrı seo uzmanı, ayrı yazar ve ayrı geliştirici tutar. Bu üçüyle de bir yere varamayabilir. Ben bunun hepsini tek başıma yaparak başardığıma inanıyorum ve size daha iyi yerlere geleceğimin sözünü veriyorum.
Başa dön tuşu