Sağlık

Alerji Testi Nasıl Yapılır? Riskleri Neler?

Alerji testi nasıl yapılır? Bu testin Zararları var mı? Alerjinizi hafifletmek için fikirler vesaire detaylı bilgi almak istiyorsanız yazımızı mutlaka sona kadar okumalısınız.

Alerji testi nedir? Vücudunuzun bilinen bir maddeye alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini belirlemek için eğitimli bir alerji uzmanı tarafından yapılan bir muayenedir. Muayene kan testi, deri testi ya da eliminasyon diyeti biçiminde olabilir.

Alerjiler, bağışıklık sisteminiz olan vücudunuzun doğal savunmasıdır ve çevrenizdeki bir şeye aşırı tepki verir. Örneğin normalde zararsız olan polen, vücudunuzun aşırı tepki vermesine neden olabilir. Bu aşırı tepki şunlara yol açabilir:

  • burun akıntısı
  • kaşıntılı sulu gözler
  • hapşırma

Alerjen türleriAlerjenler, alerjik reaksiyona neden olabilen maddelerdir. Üç en temel alerjen türü vardır:

  1. Solunan alerjenler, burun delikleri ya da boğazın akciğerleri ya da zarları ile temas ettiklerinde vücudu etkiler. Polen, solunan en yaygın alerjendir.
  2. Yer fıstığı, soya ve deniz ürünleri gibi bazı yiyeceklerde sindirilen alerjenler bulunmaktadır.
  3. Temas alerjenleri bir reaksiyon yaratmak için cildinizle temas etmelidir. Temas alerjeninden kaynaklen temeln reaksiyona bir örnek, zehirli sarmaşığın neden olduğu kızarıklık ve kaşıntıdır.

Alerji testleri, sizi çok az miktarda belirli bir alerjene maruz bırakmayı ve reaksiyonu kaydetmeyi içerir.

Alerji testi Neden Yapılır?

Alerji Testi Nasıl Yapılır

Alerji testi nasıl yapılır? Sorsuna başlamadan önce bu test neden yapılır ona bakmamız gerek.

Solunan alerjenler en yaygın türdür. Polene alerjik bir yanıt olan mevsimsel alerjiler ve saman nezlesi, Türkiyede çok fazla insanl etkiliyor.

Dünya Alerji Örgütü astım senede 250.000 ölümden sorumlu olduğunu tahmin etmektedir. Astım alerjik bir hastalık süreci olarak kabul edildiğinden, bu ölümler uygun alerji bakımı ile önlenebilir.

Alerji testi, alerjiniz olan belirli polenleri, küfleri ya da diğer maddeleri belirleyebilir.

Alerjinizi tedavi etmek için ilaca ihtiyacınız olabilir. Alternatif olarak, alerji tetikleyicilerinizden kaçınmayı deneyebilirsiniz.

Alerji testi Verecekseniz Neye Dikkat Etmelisiniz?

Alerji testinizden önce doktorunuz size yaşam tarzınız, aile geçmişiniz ve daha fazlası hakkında sorular soracaktır.

Alerji testinizden önce aşağıda belirtilen ilaçları almayı bırakmanızı söyleyeceklerdir çünkü test neticelerini etkileyebilirler:

  • reçeteli ve reçetesiz satılan antihistaminikler
  • famotidin (Pepcid) gibi bazı mide ekşimesi tedavisi ilaçları
  • anti-IgE monoklonal antikor astım tedavisi, omalizumab (Xolair)
  • Diazepam (Valium) ya da lorazepam ( Ativan ) gibi benzodiazepinler
  • amitriptilin (Elavil) gibi trisiklik antidepresanlar

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji testi, bir cilt testi ya da bir kan testi içerebilir. Doktorunuz gıda alerjiniz olabileceğini düşünürse, bir eliminasyon diyetine girmeniz gerekebilir.

Deri testleri

Alerji testi nasıl yapılır? sorusunda ilk sırada deri testi var. Cilt testleri, çok sayıda potansiyel alerjeni tanımlamak için kullanılır. Bu, havayla taşınan, gıda ile alakalı ve temas alerjenlerini içerir. Üç tür cilt testi çizik, intradermal ve yama testleridir.

Doktorunuz tipik olarak önce bir çizik testi deneyecektir. Bu test sırasında, sıvıya bir alerjen yerleştirilir, daha sonra bu sıvı, alerjeni cilt yüzeyine hafifçe delen özel bir aletle cildinizin bir bölümüne yerleştirilir.

Cildinizin yabancı maddeye nasıl tepki verdiğini görmek için yakından izleneceksiniz. Test bölgesi üstünde deride bölgesel kızarıklık, şişme, yükselme ya da kaşıntı var ise, o spesifik alerjene alerjiniz vardır.

Çizilme testi sonuçsuz kalırsa, doktorunuz intradermal cilt testi isteyebilir. Bu test, cildinizin dermis tabakasına çok az miktarda alerjen enjekte etmeyi gerektirir. Yine, doktorunuz tepkinizi izleyecektir.

Başka bir cilt testi türü de yama testidir. Bu, şüpheli alerjenlerle yüklü yapışkan yamaları kullanmayı ve bu yamaları cildinize yerleştirmeyi içerir.

Doktorunuzun muayenehanesinden ayrıldıktan sonra yamalar vücudunuzda kalacaktır. Yamalar daha sonra uygulamadan 48 saat sonra ve uygulamadan 72 ila 96 saat sonra tekrar gözden geçirilir.

Kan Testleri

Alerji testi nasıl yapılır? Listesinde ikinci sırada kan testi var. Deri testine şiddetli bir alerjik reaksiyon gösterme ihtimaliniz var ise, doktorunuz kan testi isteyebilir. Kan, belirli alerjenlerle savaşan antikorların varlığı açısından bir laboratuarda test edilir. ImmunoCAP adı verilen bu test, majör alerjenlere karşı IgE antikorlarını tespit etmede çok başarılıdır.

Eliminasyon Diyeti

Alerji testi nasıl yapılır? listesinde son sırada Eliminasyon diyeti var. Eliminasyon diyeti, doktorunuzun hangi yiyeceklerin alerjik reaksiyona neden olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir.

Belli yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı ve daha sonra tekrar eklemeyi gerektirir. Tepkileriniz hangi yiyeceklerin soruna neden olduğunu belirlemenize yardım edecektir.

Alerji Testinin Riskleri Neler?

image 83

Alerji testleri ciltte hafif kaşıntı, kızarıklık ve şişlikle sonuçlanabilir. Bazen ciltte kabarıklık adı verilen küçük şişlikler görülür.

Bu semptomlar genelde saatler içinde geçer ancak bazı zamalar birkaç gün sürebilir. Hafif topikal steroid kremler bu semptomları hafifletebilir.

Nadir durumlarda, alerji testleri tıbbi müdahale gerektiren ani, şiddetli bir alerjik reaksiyon oluşturur. Bu sebeple alerji testleri, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden akut alerjik reaksiyon olan en temelfilaksiyi tedavi etmek için epinefrin dahil olmak üzere yeterli ilaç ve donanıma sahip bir ofiste yapılmalıdır.

Doktorun muayenehanesinden çıktıktan hemen sonra şiddetli bir reaksiyon geliştirirseniz hemen doktorunuzu arayın.

Boğazın şişmesi, nefes almada güçlük, hızlı kalp atış hızı ya da düşük tansiyon gibi en temelfilaksi semptomlarınız var ise hemen acil servisi arayın. Şiddetli en temelfilaksi tıbbi bir acil durumdur.

Alerji testinden Sonra Ne Olur?

Doktorunuz semptomlarınıza hangi alerjenlerin neden olduğunu belirledikten sonra, onlardan kaçınmak için bir plan geliştirmek için beraber çalışabilirsiniz.

Doktorunuz ayrıca semptomlarınızı hafifletebilecek ilaçlar önerebilir.

Alerjinizi Azaltmak İçin Doğal Çözümler

Alerji Testi Nasıl Yapılır
  1. Burnunuzu temizleyin – Polenler mukus zarlarımıza yapışır. Burun kanallarınızı neti kabı, sinüs irrigatörü veya burun yağları ile temizlemeyi deneyin.
  2. Stresi yönetin – Stres hormonları vücuda ve özellikle bağışıklık sistemine zarar vererek mevsimsel alerjileri daha da kötüleştirir. Meditasyon, kişisel bakım için zaman ayırma gibi stres yönetimi yöntemlerini düşünün ve programınızı fazla abartmaktan kaçının.
  3. Akupunkturu deneyin – Alerjiler akupunkturla tedavi edildiğinde, vücuttaki altta yatan dengesizlikler ele alınır. Alerjilerin akut semptomlarını gidermek için bir tedavi planı geliştirilirken, aynı zamanda vücudun alerjenlere reaksiyonuna katkıda bulunan kök problemlerini tedavi eder.
  4. Bitkisel ilaçları keşfedinButterbur, Avrupa çalılarından gelen ve antihistaminiklere benzer şekilde mevsimsel alerji semptomlarını hafifletme potansiyeli gösteren bir bitkidir. Quercetin, araştırmaların histamin salınımını engellediğini gösterdiği soğan, elma ve siyah çayda bulunan bir besindir.
  5. Elma sirkesini düşünün – Elma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, mukusun parçalanmasına yardımcı olduğu ve lenfatik drenajı desteklediği iddia ediliyor. Uzmanlar, alerji semptomlarını hafifletmek için günde üç kez bir ila iki yemek kaşığı elma sirkesinin bir bardak su ve limon suyuyla karıştırılmasını önermektedir.
  6. Bir kiropraktörü ziyaret edin – Kayropraktik bakımı, sinir sistemi üzerindeki stresi serbest bırakarak, bağışıklık sisteminin daha etkili bir şekilde çalışmasına izin verir. Bu, tüm alerji hastalarının ihtiyacı olan bir şeydir. Stressiz bir sinir sistemi daha verimli çalışır.
  7. Vücuda Detoks Yapın – Çoğu zaman alerjiler vücuttaki toksinler tarafından daha da kötüleşir. Karaciğer vücuttaki iltihaplanmanın harika bir aracısıdır ve stresimizi, ilaçlarımızı, alkolü ve işlenmiş yiyecekleri metabolize ederek fazla mesai yaptığında, alerjiler alevlenebilir. Kızarmış yiyecekleri, şekeri, alkolü ve diğer toksinleri diyetinizden çıkararak vücudunuzu detokslayın. Deve dikeni, zerdeçal, enginar, turunçgiller ve fındık gibi karaciğeri destekleyen yiyecekleri ve bitkileri deneyin.
  8. Probiyotikler alın – Alerjiler, vücudun uyaranlara çok güçlü tepki vermesine neden olan bağışıklık sistemindeki bir dengesizliğin sonucudur. Birçok çalışma, bağırsaktaki faydalı bakterilerin varlığını, alerji vakalarının azalmasıyla ilişkilendirir. Probiyotikler, bağışıklığı güçlendirici maddelerin üretimini uyarmaya, patojenik büyümeyi engellemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
  9. Uçucu yağları ekleyin – Bir banyoya, bir fincan çaya, masaj yağına veya bir yağ difüzörüne uçucu yağlar eklemek, alerji semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Nane, fesleğen, okaliptüs ve çay ağacı yağları iltihapla savaşmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilişkilendirilmiştir. Alerjiler için uçucu yağlar, vücudu detoksifiye etmeye ve enfeksiyonlar, bakteriler, parazitler, mikroorganizmalar ve zararlı toksinlerle savaşmaya yardımcı olacaktır.
  10. Evi temizleyin – Düzenli ev temizliği, birçok alerji tetikleyicisinden kurtulabilir ve semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Evinizdeki hava filtrelerini sık sık temizleyin veya değiştirin. Ayrıca, kitap raflarını, havalandırma deliklerini ve polenlerin toplanabileceği diğer yerleri temizleyin. Her hafta birkaç kez halıları süpürün ve yastık kılıflarını değiştirin. Hava temizleyicileri gözden kaçırmamak önemli bir adımdır. Yastık kılıfınızı düzenli olarak değiştirin. Alerjenler her gece saçınızdan yastığınıza geçebilir.

Alerji testi nasıl yapılır? Makalemizin sonuna geldik. Hoşlandıysanız bir yorum bırakmayı düşünür müsünüz? Diğer yazımız olan bitki bazlı diyet listesi dikkatinizi çekecektir.

Cemsid Esedov

Şirketler kendine ayrı seo uzmanı, ayrı yazar ve ayrı geliştirici tutar. Bu üçüyle de bir yere varamayabilir. Ben bunun hepsini tek başıma yaparak başardığıma inanıyorum ve size daha iyi yerlere geleceğimin sözünü veriyorum.
Başa dön tuşu