Anne-Çocuk

Hamilelik Belirtileri Neler? A’dan Z’ye 2021 Klavuzu

Hamilelik Belirtileri Neler? Hamile misin? Hamileliğin bazı erken belirtileri, adet dönemini kaçırdığınız zamanlarda veya bir veya iki hafta önce veya sonra ortaya çıkabilir.

Her kadında erken gebelik belirtileri görülmeyebilir, ancak birçoğunda vardır.

Kadınların yaklaşık yarısında mide bulantısı, kusma, yorgunluk, sık idrara çıkma ve 5 haftalık hamile olduklarında göğüslerde hassasiyet ve şişlik gibi belirtiler görülür. Yüzde 70’inde 6 haftada hamilelik belirtileri görülür ve kabaca yüzde 90’ında hamilelik belirtileri görülür.

Hamilelik belirtileri Aşağıdaki erken gebelik belirtilerinden bazılarını hissetmeye başladıysanız (her kadında görülmez) ve neden adet görmediğinizi merak ediyorsanız, hamile olabilirsiniz.

1. Adet Gecikmesi

Adet Gecikmesi

Genelde oldukça düzenliyseniz ve adetiniz geciktiyse, başka herhangi bir semptom fark etmeden önce hamilelik testi yapmaya karar verebilirsiniz.

Ancak düzenli değilseniz veya döngünüzü takip etmiyorsanız, mide bulantısı ve meme hassasiyeti ve tuvalete fazladan gidiyorsanız, siz adet görmediğinizi anlamadan hamileliğin habercisi olabilir.

2. Kabızlık

Hamilelik Belirtileri

Yeni hamileyseniz kabızlık fark ettiğiniz ilk belirti olabilir.

Sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki düz kasları gevşeten progesteron hormonundaki artıştan kaynaklanır.

Bu, yiyeceklerin bağırsaklardan daha yavaş geçtiği anlamına gelir.

3. Ruh Halinde Degişiklik

Hamilelik Belirtileri

Kısmen nörotransmiterleri (beyindeki kimyasal haberciler) etkileyen hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında ruh hali değişimleri olması yaygındır.

Herkes bu değişikliklere farklı tepki verir.

Bazı anne adayları, hem iyi hem de kötü olmak üzere yüksek duygular yaşarken, diğerleri daha depresif veya endişeli hissederler.

Not: Üzgün ​​veya umutsuz hissediyorsanız veya günlük sorumluluklarınızla baş edemiyorsanız veya kendinize zarar verme düşünceleriniz varsa, hemen sağlık uzmanınızı veya bir akıl sağlığı uzmanını arayın.

4. Karın Şişkinliği

Hamilelik Belirtileri

Hamileliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı kadınların adet görmeden hemen önce hissettikleri gibi, şişkinlik hissetmenize neden olabilir.

Bu nedenle, rahminiz henüz oldukça küçükken bile giysilerinizin bel kısmında normalden daha rahat hissedebilirsiniz.

5. Sık İdrara Çıkma

Sık İdrara Çıkma

Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra, hormonal değişiklikler böbreklerinizden kan akış hızını artıran bir dizi olaya neden olur.

Bu, mesanenizin daha hızlı dolmasına neden olur, bu nedenle daha sık idrara çıkmanız gerekir.

Hamileliğiniz ilerledikçe sık idrara çıkma devam edecek veya yoğunlaşacaktır.

Hamilelik sırasında kan hacminiz çarpıcı bir şekilde yükselir, bu da fazladan sıvının işlenmesine ve mesanenizde kalmasına neden olur.

Büyüyen bebeğiniz mesanenize daha fazla baskı uyguladığı için sorun daha da artar.

Ayrıca Bakınız: Parmakla hamilelik testi

6. Yorgunluk

Yorgunluk

Aniden yorgun mu hissediyorsunuz? Erken gebelik yorgunluğuna neyin neden olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak progesteron hormonunun hızla artan seviyelerinin uyku halinize katkıda bulunması olasıdır.

Tabii ki, sabah bulantısı ve gece boyunca sık idrara çıkma zorunluluğu da uyuşukluğunuzu artırabilir.

İkinci üç aylık döneme geldiğinizde kendinizi daha enerjik hissetmeye başlamalısınız, ancak yorgunluk genellikle çok daha fazla kilo aldığınızda hamileliğin geç dönemlerinde geri döner ve hamileliğin bazı yaygın rahatsızlıkları iyi bir gece uykusu almayı zorlaştırır.

7. Gögüslerde Ağrı

Gögüslerde Ağrı

Yaygın bir hamilelik belirtisi, yükselen hormon seviyelerinin neden olduğu hassas, şişmiş göğüslerdir.

Ağrı ve şişlik, adet döneminizden önce göğüslerinizin nasıl hissettiğinin abartılı bir versiyonu gibi gelebilir.

Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığından, rahatsızlığınız ilk üç aylık dönemden sonra önemli ölçüde azalmalıdır.

8. Vajinada Az Miktarda Kan

Vajinada Az Miktarda Kan

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, görmek istediğiniz son şey herhangi bir lekelenme veya vajinal kanamadır.

Ancak adet döneminiz yaklaşırken sadece hafif lekelenme fark ederseniz, yerleşme kanaması olabilir.

Kimse bunun neden olduğunu kesin olarak bilmiyor, ancak döllenmiş yumurtanın rahminizin iç kısmına yerleşmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Not: Yaklaşık 4 kadından 1’i ilk trimesterde lekelenme veya hafif kanama yaşar.

Genellikle hiçbir şey değildir, ancak bazen düşük veya dış gebelik belirtisi olabilir.

Kanamanız şiddetliyse veya ağrı veya baş dönmesi eşlik ediyorsa veya endişeleniyorsanız doktorunuzu veya ebenizi arayın.

9. Mide Bulantısı

Mide Bulantısı

Bazı kadınlar için sabah bulantısı, gebe kaldıktan yaklaşık bir veya iki ay sonrasına kadar ortaya çıkmaz, ancak diğerleri için iki hafta kadar erken başlayabilir ve sadece sabahları da olmayabilir.

Hamilelikle ilişkili mide bulantısı (kusmayla birlikte veya kusma olmadan) sabah, öğlen veya gece bir sorun olabilir.

Mide bulantısı olan çoğu hamile kadın, ikinci üç aylık dönemin başlangıcında tam bir rahatlama hisseder.

Çoğu kişi için mide bulantısının geçmesi bir ay kadar sürer.

Şanslı birkaç kişi bundan tamamen kurtulur.

10. Pozitif Gebelik Testi

Pozitif Gebelik Testi

Kutunun üzerinde okuduklarınıza rağmen, birçok evde yapılan hamilelik testi, adet gecikmesinden yaklaşık bir hafta sonrasına kadar hamileliği güvenilir bir şekilde tespit edecek kadar hassas değildir.

Bu nedenle, daha önce bir test yaptırmaya karar verirseniz ve olumsuz bir sonuç alırsanız, birkaç gün sonra tekrar deneyin.

Bir bebeğin hamile olduğunuzu söylemeden önce gelişmeye başladığını unutmayın, bu nedenle öğrenmeyi beklerken sağlığınıza dikkat edin ve daha erken hamilelik belirtilerini izleyin.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Hamilelik belirtileri ne zaman başlayacağını tahmin etmek imkansızdır, çünkü her insan için farklıdır.

hamile kalmaya çalışan 136 kadın (Bu, son adet dönemlerinin ilk gününden itibaren sekiz hafta sayılır.) Yüzde 50’sinde 5 haftalık hamile olduklarına dair hamilelik belirtileri vardı.

Yüzde 70’inde 6 haftaya kadar semptomlar vardı.

Yüzde 90’ı 8 haftaya kadar semptomlara sahipti.

Gebeliğin ilk belirtisi genellikle adet gecikmesidir.

Bazı kadınlar hamileliğin ilk sancılarını hamile kaldıktan bir veya iki hafta sonra hissederken, diğerleri birkaç ay boyunca farklı hissetmezler.

İzlenecek en yaygın semptomlar mide bulantısı, kusma, yorgunluk , sık idrara çıkma ve göğüste hassasiyet ve şişliktir.

Bu semptomlar hafif veya şiddetli olabilir.

Hamileliğin Erken Belirtileri

Hamileliğin erken belirtilerini genellemek zor olsa da, bekleyen annelerin çoğu haftalar geçtikçe hamilelik belirtilerinde benzer bir ilerleme gösterir.

İşte hamileliğin ilk haftalarında olması muhtemel olan gelişmeler:

2 haftalık belirti

Son adetiniz yaklaşık iki hafta önce başladı. Doktorların ve ebelerin hamilelik haftalarını sayma şekline dayanarak, 2 haftalık dönemde aslında sadece yumurtlamaktasınız ve muhtemelen hamile kalmak üzeresiniz.

Şu anda yaşadıklarınız muhtemelen normal adet döngünüzle ilgilidir.

3 haftalık hamilelik belirtileri

Yumurtanız başarılı bir şekilde döllenmişse, bu hafta fallop tüpünden uterusa inerken hücre bölünmesi adı verilen bir süreçten geçer.

Orada, döllenmiş yumurta rahminizin zarına yerleşir.

Çoğu kadın 3 haftada çok farklı hissetmez, ancak bazıları küçük bir “yerleşme lekelenmesi” fark edebilir veya yorgunluk, hassas göğüsler, mide bulantısı, artan koku alma duyusu, yemekten kaçınma ve daha sık gibi erken hamilelik belirtileri hissedebilir. Buna idrara çıkamama da eşlik edebilir.

4 haftalık hamilelik belirtileri

Normalde adet döneminizi son adetinizin başlangıcından yaklaşık 4 hafta sonra alırsınız, ancak hamileyseniz, bu noktadaki en açık işaret, adet döneminin kaçırılmasıdır.

Birçok kadın 4 haftada hala iyi hissediyor, ancak diğerleri göğüs ağrısı, yorgunluk, sık idrara çıkma ve mide bulantısı fark edebilir.

Kadınların yaklaşık üçte biri gebeliğin 4. haftasında mide bulantısı yaşar.

5 haftada gebelik semptomları

Bebeğiniz sizin rahim içinde baş döndürücü bir hızla büyür iken, siz yorgunluk, ağrılı veya şişmiş göğüsler, bulantı ve tuvalete daha sık çıkma dahil gebelikle ilgili rahatsızlıklar hissediyor olabilirsiniz.

6 haftada gebelik semptomları

Çoğu kadın için sabah bulantısı 6 ila 8 hafta arasında başlar.

Ayrıca, hamileliğinizde sizi neyin beklediğini merak etmenin stresinin yanı sıra hormonal değişikliklerden de kaynaklanabilecek ruh hali değişimleri yaşayabilir ve bitkin olabilirsiniz.

Kadınların yaklaşık yüzde 25’inde erken gebelikte lekelenme görülür.

Bu genellikle endişelenecek bir şey değildir, ancak lekelenme veya kanama fark ederseniz, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için doktorunuzu arayın.

7 haftalık hamilelik belirtileri

Bu noktada sabah bulantısı başlamış olabilir ve ayrıca pantolonunuzun biraz daha dar olduğunu fark edebilirsiniz. Rahminiz şimdi beş hafta öncesinin iki katı büyüklüğünde.

Büyüyen rahminizin mesaneniz üzerindeki artan baskısı ve böbreklerinizden daha fazla kan süzüldüğü için muhtemelen sık sık tuvalete gitmeniz gerekir.

8 haftalık hamilelik belirtileri

Hormon değişiklikleri sizi halsiz ve yorgun hissettirmeye devam ederken mide bulantısı ve kusma da enerjinizi tüketiyor olabilir.

Yükselen hormon seviyeleri göğüslerinizi emzirmeye hazırladığı için sütyeniniz biraz rahat hissetmeye başlayabilir.

Ayrıca, gecede birkaç kez tualete gitmek için kalkıyorsanız veya hassas göğüsler karnınızın üzerinde uyumanızı engelliyorsa, uyumakta da sorun yaşayabilirsiniz.

Kadınların 8 haftaya kadar bildirdiği diğer hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Hafif uterus krampları veya rahatsızlığı (kanamasız)
  • Karın şişkinliği
  • Kabızlık
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Burun tıkanıklığı
  • Nefes darlığı
  • Yiyecek istekleri veya isteksizlikleri
  • Baş dönmesi
  • Örümcek damarlar
  • Kaşıntılı avuç içi
  • Daha koyu cilt bölgeleri (yüzde, karında veya areolalarda)

İlk Üç Aylık Dönem İçin En İyi Yiyecekler

Beslenme uzmanları, vücudunuzun (ve bebeğinizin gelişmekte olan vücudunun) gelişmesi için ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller ve makro besinler açısından zengin kaynaklar oldukları için özellikle aşağıdaki yiyecekleri önermektedir.

  • Yağsız et. İyi bir demir ve protein kaynağı, sığır filetosu veya bonfile gibi iyice pişirilmiş yağsız etler, domuz bonfile, hindi ve tavuk, hücreler için yapı taşları görevi gören tüm amino asitleri sunar.
  • Yoğurt. Her bir kaptaki kalsiyum ve protein (kısa içerik listesi ve az miktarda şeker içeren çeşitleri tercih edin) kemik yapısını destekler.
  • Olgunlaşmamış soya fasülyesi. Bu soya fasulyesi kabukları, vejetaryen proteinin yanı sıra biraz kalsiyum, demir ve folat ile doludur.
  • Kale. Bu koyu yapraklı yeşil, lif, kalsiyum, folat, demir, A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini dahil olmak üzere güçlü bir besin kombinasyonu sunar.
  • Muz. Bulantılı mideler için lezzetli olacak kadar yumuşak olan muz, potasyumun en iyi diyet kaynakları arasındadır.
  • Fasulye ve mercimek. Demir, folat, protein ve lif, bu küçük ama güçlü santrallerin içinde saklanıyor.
  • Zencefil çayı. Zencefil çayı veya zencefil çiğneme gibi zencefil ürünleri mide bulantısıyla mücadeleye yardımcı olabilir.

Sabah Bulantısı Ve Mide Bulantısı İle Mücadele Ediyorsanız Ne Yemelisiniz?

Anne adayı bayanlar mide bulantısı şikayetleri ile sık sık doktora görünürler. Ortaya çıkan durum normaldir. Her anne adayı hamilelik sırasında mide bulantısı yaşayabilir.

  • Günde üç büyük öğünü zorlamaya çalışmak yerine, birkaç saatte bir sık ​​sık mini öğünlerle enerji toplayın. Yemek yemeden çok uzun süre gitmek, mide bulantısını büyük porsiyonlarda yemek gibi daha da kötüleştirebilir.
  • Mide yanmasına veya mide rahatsızlığına yol açabileceğinden baharatlı ve çok yağlı yiyeceklerden kaçının.
  • Süzme peynir veya meyveli yoğurt, fındıklı sicim peyniri veya fındık ezmeli mini simit gibi mide bulantısı hissettiğinizde soğuk veya oda sıcaklığındaki yumuşak yiyecekleri tercih edin. Sıcak yiyeceklerin mide bulantısını daha da kötüleştirebilecek kokular yayması daha olasıdır. 
  • Mideniz üzgün hissediyorsa, sıvı veya yumuşak dokulu yemekler daha iyi tolere edilebilir. Ev yapımı bir smoothie, yulaf ezmesi veya makarna deneyin.
  • Kuru, yemesi kolay atıştırmalıkları komodininizde ve “acil durum atıştırmalık” seti olarak çantanızda veya çalışma çantanızda bulundurun. Graham krakerleri, çubuk krakerler ve düşük şekerli kuru mısır gevreği, alın ve gidin başlıca seçimlerdir.

Not: Hamileyseniz bazı kokulara karşı hassas olabilirsiniz. Baş ağrısı, kokulara karşı hassaslık gibi durumlar normaldir ama dayanılmaz olursa kesinlikle doktorunuza görünün.

Meme ucunun doğumdan sonra çatlaması olası bir durumdur. Hamilelik belirtileri ilk hafta ortaya çıkabilir.

Hamilelikte mide bulantısı genellikle artan östrojen ve Beta HCG hormonlarıyla ilişkilendirilir.

Cemsid Esedov

Şirketler kendine ayrı seo uzmanı, ayrı yazar ve ayrı geliştirici tutar. Bu üçüyle de bir yere varamayabilir. Ben bunun hepsini tek başıma yaparak başardığıma inanıyorum ve size daha iyi yerlere geleceğimin sözünü veriyorum.
Başa dön tuşu